Kuluneena kesänä on tullut tulvimalla paitsi vettä myös isoja uutisia. Juhannuksena vyöryi päälle Brexit, sitten tulivat Nizzan ja Münchenin terrori-iskut sekä Turkin vähintäänkin eriskummallinen vallankaappausyritys.

Ajattelin pitää kesälomalla muutaman päivän kevennetyn uutisbreikin, mutta toisin kävi. Aikaa kului aamukahvipöydässä vähintään tuplasti aiempaa enemmän, aamun Hesari piti polkaista mökkimaisemissa lehtilaatikolta jo kukonlaulun aikaan. Lisäksi uutisia tuli kurkkailtua kännykästä useampaan otteeseen pitkin päivää.

Medialle kesäkuukausiin osuvat isot tapahtumat ovat perinteisesti mannaa, sillä niissä riittää pureskeltavaa ja uusia näkökulmia päiväkausiksi. Hömpän sijaan tarjolla on ollut ihan oikeaa ja yllättävää uutista, jota uskon myös lukijoiden lopulta arvostavan.

Syöksykierteestä vaakalentoon

Jos olivat kesän mieleenpainuvimmat uutiset sisällöltään synkkiä, tarjosivat mediayhtiöiden tulosjulkistukset tervetulleita valonpilkahduksia koko toimialalle. Mediayhtiöiden kulukuurit ovat alkaneet lopultakin purra ja kääntää kurssia parempaan.

Digiliiketoiminta kasvaa ripeästi ja verkkolehdet lisäävät lukijamääriään. Takavuosien tasoon ja perinteisen printin tulovirtoihin on silti vielä matkaa. Vapaasta pudotuksesta on kuitenkin päästy vaappuvaan vaakalentoon, josta on jo parempi tutkailla tulevaa.

Enemmän aikaa uutisille?

Toimituksissa tilanteen tasaantumista tervehditään varmasti helpotuksella, sillä mediataloilla on takanaan pitkä ja kova saneerauskierre. Resurssit ovat edelleen toimituksissa kireällä, mutta jo tuntuma siitä, että pahin on ohi ja pohjat nähty, valaa toimialaan kauan kaivattua tulevaisuudenuskoa.

Tässä piilee positiivinen uutinen myös meille viestinnän ammattilaisille. Ehkäpä toimituksilla on jälleen hieman enemmän aikaa ja mahdollisuuksia julkaista muutakin kuin verkkoon kopioitu tiedoteteksti tai lähettää toimittaja peräti infotilaisuuteen.

Faktahan on, että parhaat jutut ja kontaktit syntyvät edelleen haastattelujen ja tapaamisten, eivät pelkästään tiedotteiden pohjalta.

© 2021 Recommended Finland Oy toimii nyt osana Valvetta | Rekisteriseloste